Antikalar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Antika; sözlük anlamı olarak, İtalyanca kökenli bir sözcük olup eski zamanlardan kalma, az bulunan, şaşırtıcı, heyecenlandırıcı özelliklere sahip oldukça eski fakat bir o kadar da değerli eşyaları ifade etmek için kullanılmaktadır.

Tarihsel dönemlerden kalma her eski eşya antika değildir. Eski, ikinci el eşyaların antika sayılabilmesi için bazı kriterler vardır:

               * Özel bir döneme ait olması ve o dönemin izlerini, özelliklerini yansıtması

               * En az yüz yıllık olması

               * Belli bir tasarımcıya ya da özel bir ustaya ait olması

               * Ender bulunur olması

               * İyi korunmuş yani kondisyonunun iyi olması gibi...

Bazen nadir bulunan özelliklere sahip eşyalar, objeler kolleksiyoncular tarafından, iler ki yıllarda değer kazanacakları düşünülerek saklanır ve biriktirilirler. Bu tarz eşyalar da uzun yıllardan sonra 'antika' değeri kazanabilirler. Nedir bu eşyalar; El işçiliği ile yapılmış objeler, bezler, örtüler cam eşyalar, ingiliz yemek takımları, gümüş bakır gibi değerli madenlerden yapılan eşyalar, halılar, kilimler, plaklar, pullar, eski paralar, daktilo fotoğraf makinası, radyo gibi aletler, eski savaşlardan kalma malzemeler, tablolar ve benzeri pek çok şey olabilir.

Antikalar çoğunlukla belli bir dönem adı ile anılırlar. Örneğin 63 yıl 7 ay gibi uzun bir süre İngiltere'yi yönetmiş olan Kraliçe Victoria; tüm dünyada yaşam tarzından sanata, politik hayattan iş hayatına kadar  damgasını vurmuş bir kadındır. Bu yüzden o dönem 'Victorian' adı ile anılır ve o döneme ait eşyalar yansıttıkları izlerle oldukça değer kazanır.

Antika objelerin değerlendirilmesi müzeler ve ekspertiz şirletleri tarafından yapılmaktadır. Ekspertizler; eski eşyaların kondisyonlarına, malzemesine, işçiliğine bakarak, nerede ne zaman yapıldıklarını belirler ve bunlara göre de maddi değerini biçerler.

Antika eşya sahibi olmak ille de büyük bir maddi güç gerektirmemektedir. Siz de antikkutu.com'u takip ederek ya da araştırmalar sonucu elllerindeki eski ve antika adayı eşyalarını satmak isteyen kişilere ulaşıp satın alarak istediğiniz objelere sahip olabilirsiniz.